Eviniz
Toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Yüksek Değerleme Yapılması Halinde Mahkemelik Olmak

Üye
    Teşekkür Et
    1

Exclamation Yüksek Değerleme Yapılması Halinde Mahkemelik Olmak

Selamlar,
    2004 yılında bir şahıs adına özel yapmış olduğum ekspertiz değerleme işinde yüksek değer verdiğim iddia edilerek verdiği krediyi tahsil edemeyen bir banka tarafından mahkemeye verildim. Bu bakan ile ekpertizlik sözleşmem yok. Benden yazılı ve sözlü olarak ekspetizlik talebinde bulunmadılar. Bana ekpetizlik ücreti ödemediler. Ekspetiz düzenlediğim kişinin bu raporları hangi banka için kullanacağını dahi bilmiyordum. Burda suçlu olan ben miyim?, yoksa bankanın sokaktan bir inşaat mühendisinin düzenlediği rapora istinaden kendi bünyesinde değerlendirmesini yapmadan kredi veren birimleri mi? Bu nasıl anlayış, nasıl bir hukuk? Bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum. Selamlar...

Yönetici
    Teşekkür Et
    19

Banka dışında yaptığınız işlerde raporda değerleme kısmının altına aşağıdaki ibareye benzer bir ibare eklemeniz yararınıza olacaktır.

Yukarıda nitelikleri yazılı gayrimenkulün yapılan incelemesi sonucu bulunduğu mevkii, kullanış amacı ve durumu göz önüne alınarak 100.000 TL (YÜZBİN TÜRKLİRASI) değer tespit edilmiştir.

İş bu rapor; istek üzerine XXX TİC. A.Ş.için düzenlenmiş olup, bunun dışında kullanılmaz. Gerekli inceleme yapılarak tarafımızdan tanzim edilmiştir.
    [Only registered and activated users can see links. ]

3. The Following User Says Thank You to Admin For This Useful Post:

mzekiaktas (11-07-2009)

Üye
    Teşekkür Et
    1

Mahmut bey efendiye ilgisi için çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.

5. The Following User Says Thank You to mzekiaktas For This Useful Post:

Admin (11-07-2009)

Üye
    Teşekkür Et
    0

benım dusunceme gore bankalar sozlesme ımzalar ve o sozlesme dogrultusunda raporlara resmıyet kazandırırlar
    yanı x bankası ıle sozlesme ızalarsınız x erın degerlemesını yaparsınız sıze degerlemesını yapmanızı ıstedıgı x tasınmazı hakkında bılgı ve fıyat verrsnz bu dogrultuda sorumluluk sızındır ha o sozlesmeyı sadece sozlu ve kısısel olarak bırısıne yaptıysanız o kısı nın bankaya gosterdıgı raporun yanı sızın ypatıgınız ( oylesıne ) raporun sadece bır gorsellık olarak kabul edılmesı gerekıyor yanı burda daha once boyle seyler yapılmıs bu fıyat verılmıs
    dıye yoksa banka nın onu resmı bır rapor olark kabul edıp ıslem yapması yalnıs bır avukata sorsanız daha mantıklı cvp alabılırsınız

Üye
    Teşekkür Et
    0

Burada Aslolan değerlemenin doğru yapılması. Değer kavramı subjektif bir kavram olup her zaman adil piyasa değeri olan güncel satış değerini ifade etmez. Aynı taşınmaza farklı değer kavramları için yapılan raporların tamamı da farklı değeri içerebilir. Örneğin maliyet değeri, en etkin ve verimli kullanma değeri, beklenti değeri, vergi değeri, sigorta değeri, ipotek değeri vb. tüm bu değerler aynı taşınmaz için farklılık arzedecektir. Bu nedenle değerleme raorunda "Raporun Konusu" olarak rapordaki değerin hangi değerlemeyi ifade ettiğinin belirtilmesi hem değerleme uzmanı açısından hem de rapordan faydalanacak üçüncü şahıslar açısından etik bir davranış olcağı kanaatındeyim.

Tüm meslektaşlarıma Selem ve Saygılarımla